Sockerfabriken

Fotograferat 2007.03.31 samt 2008.12.27


   


Karies och Baktus har blivit bittra pensionärerDe stora tegelbyggnaderna vid sockerbruket byggdes redan 1901, och fabriken var Sveriges första med att tillverka strösocker. Som mest arbetade här 350 personer, men miljön blev med tiden allt för ålderdomlig, och redan 1960 lades fabriken ner.

Det första som möter besökaren inne i fabriken är ett kompakt tungt mörker. Stora svarta salar som hålls upp av grova järnpelare. Men via rejäla gjutjärnstrappor når man upp mot helt nya nivåer, där dagsljuset filtreras in genom antika gigantiska fönster. Ett gult ljus som värmer de 100 år gamla väggarna. En helt oförstörd miljö, kanske en av de bäst bevarade (klotterfria) platserna som jag någonsin satt min fot på.


I December 2008 besökte jag sockerfabriken ännu en gång. Lite färre sopsäckar innanför den stora porten, lite färre kaniner bland höbalarna, och lite tjockare plåt framför fönsterrutorna. Men annars var allt sig likt. Med ett par lampor lyste vi upp fabriken denna mörka vinterkväll, och även om jag inte fick med mig särskilt många spännande bilder hem så blev det ändå ett väldigt lyckat besök.

Fler upplysta bilder kan beskådas på Rosa Kattens eminenta sajt.