moderna ruiner och övergivna platser

OBEHÖRIGA ÄGA EJ TILLTRÄDEAllt handlar om att hitta det vackra på platser som folk hatar, eller åtminstone aldrig själva skulle sätta sin fot i. Underskattade miljöer som människor i regel aldrig någonsin besöker. Försöka visa att städernas bespottade skamfläckar egentligen är vackra platser som förtjänar något bättre. Men också samtidigt en personlig upptäcktsresa bland välfärdens avfall, och bland lämningarna av ett annat Sverige.

Många ögonblick och miljöer går aldrig att fånga på bild på ett rättvist sätt, för känslan att själv befinna sig på platsen är alltid flera gånger större. Men jag gör mina tappra försök, och på denna sajt visar jag mina resultat. Små delar från mina besök, det jag funnit bakom taggtråd och krossade fönsterrutor.

Jag har aldrig klippt ett hänglås eller krossat någon ruta, nästan inte ens klättrat över några höga staket för att nå fram till dessa byggnader - endast gått in och omkring på öppna platser.

 


Det har kanske förekommit skyltar med texten "Tillträde Förbjudet För Obehöriga" och kanske har jag letat upp något kryphål vid dåligt inhägnade områden, men jag kan inte påstå att jag har något dåligt samvete för det... Jag ser det som en förlängning av allemansrätten, vid de tillfällen då jag hittar platser som är uppenbart övergivna, förfallna och där dörrarna står öppna. Givetvis förstör jag inget vid mina besök - och plockar inte heller med mig några souvenirer hem. Bilderna är mina enda bevis på att jag varit där.

Jag uppmanar ingen att besöka dessa övergivna platser - men gör ni det ändå: visa respekt, ta det försiktigt, och skyll inte på mig om något missöde skulle inträffa...


mikael@eternit.se