Fåglaviks Glasbruk

Fotograferat 2004 -2007


 


Det var här det börjadeDet anrika glasbruket var i drift fram till 1978, då de flesta maskinerna lyftes ut och resten helt enkelt lämnades åt sitt öde. Detta blev en plats där väder och vind fick leka fritt bland ormbunkar, gifttunnor och krossade lampkupor.

Herrljunga Kommun hade i 20 års tid önskat att stället skall rivas och marken saneras - men eftersom ägaren aldrig hade några ekonomiska resureser för ett sådant projekt, blev detta som tur var aldrig av...
Kommunen kände sig nog inte heller så sugen på att bekosta projektet eftersom tre miljoner kronor inte direkt gick att fiska upp ur en redan ansträngd budget.

Den tidigare ägaren av marken och den stora byggnaden avled för ett antal år sedan, och dödsboet erbjöd kommunen att köpa hela tårtan för 1 krona. Men kommunen visste ju att saftiga utgifter då skulle drabba kassakistan, och nobbade drömbudet.
Fastigheten blev därför så kallad "herrelös egendom".

Marken anses vara förorenad av diverse tungmetaller, främst arsenik och kvicksilver - och kvar i byggnaden fanns ett antal gifttunnor som innehållit både det ena och det andra.
Trots allt backade tillslut Länstyrelsen något när det gälde kraven på en total sanering av stället, tydligen räckte det med att ta bort den värsta asbesten och låta resten ligga kvar.

Hur som helst, Fåglaviks Glasbruk var en mycket sevärd byggnad i flera våningar, ett av mina favoritställen alla kategorier. Fabriken var mycket större än vad som kanske framgår på dessa bilder, och man kunde gå omkring i flera timmar och ändå hitta nya spännande delar. Det estetiska värdet var mycket högt här, eftersom förfallet var så totalt.

Uppdaterat:


Hösten 2007 rullade grävskoporna målmedvetet fram till platsen och jämnade glasbruket med marken. Bybornas förhoppning var att samhället skulle börja blomstra igen, nu när skamfläcken var borta. Men sakta men säkert börjar de kanske inse att de har förlorat sin enda turistattraktion.