Övergivet Sanatorium

Fotograferat 2007.09.30 samt 2009.07.05


 
 


I dessa öde sjukhuskorridorer kan ingen höra dig skrikaÄnnu ett av alla dessa övergivna sanatorium. Massiva byggnader med imponerande arkitektur.

Detta var en mäktig byggnad av stora mått, och ingången fanns precis där vi hade räknat med att finna den. Det var en höstdag full av regn, och den mörkgröna sjukhusparken var folktom och tyst. Vi gick omkring i flera timmar inne i det stora sjukhuset, och lyckligtvis var korridorerna och rummen relativt förskonade från skador. Men det är verkligen slående hur lika varandra alla Svenska sanatorium känns, när man utforskar dess innehåll. Största överraskningen dök vi på i källaren, då "Skriet" plötsligt uppenbarade sig framför oss. Man blir ju väldigt nyfiken på varför dessa mörka målningar målades just här.

Två år senare gjorde jag ett snabbt återbesök i det övergivna sanatoriet.
Denna gång stod huvudentrén öppen, och såklart hade förfallet och förstörelsen tagit fart på allvar. Men många delar var fortfarande relativt förskonade, och jag var mer än nöjd med besöket. Denna gång hann jag även med att kolla in ett av de mindre husen på gården, som visade sig innehålla allt från döda sädessärlor till nakna väggmålningar.

När jag uppdaterade denna sida med 2009 års bilder passade jag även på att gå igenom materialet från första besöket ännu en gång. Finns därför ett par nya bilder även i det översta blocket. Gillar verkligen det rosa rummet på översta våningen med sina ljuddämpande plattor i taket och sitt vitpudrade dammiga golv...