Volvos semesterö Trälen

Fotograferat 2005.07.31


   


Camp Volvo - A collective dreamwish of upperclass elegance1948 köpte Volvo ön Trälen som är belägen norr om Göteborg. Tanken var att kunna erbjuda de anställda industriarbetarna med familjer avkoppling och aktiviteter i ren och stärkande miljö.

Ett 50-tal små familjestugor av olika modell byggdes upp på ön i olika etapper, dessutom ett litet radhus med fem små rum avsedda för företagets ungkarlar…
Det finns givetvis också gemensamma hygienstationer, fotbollsplan med tillhörande kiosk, och en stor central samlingslokal med matsal och kök som invigdes sommaren 1959. Varje sommar spenderade 650 personer två veckor av sin semester på företagets semesterö.

Så småningom fick semesteranläggningen konkurrens från de exotiska chartermålen kring Medelhavet, och besöken på Volvos egna semesterparadis blev färre och färre.
1990 såldes ön, och byggnaderna har förfallit sedan dess.

Tyvär hade jag otur med vädret vid mitt besök på ön - ett par timmar med kraftigt regn lyckades förstöra ett antal av bilderna, men tillslut lättade ovädret och allt blev genast lite trevligare.
Den centrala matsalen är svårt vandaliserad, så de bästa delarna av ett besök här får man när man hälsar på i de små stugorna, vars enkla standard och enhetliga inredning nog inte skulle tilltala semesterfirarna på samma sätt idag. Havsutsikten kan man inte klaga på i alla fall, säkert så mycket bättre än vad industriarbetarna som så småningom valde Mallorca framför denna ö någonsin fann på sitt "nya" semesterparadis.

Kan förresten inte låta bli att fundera över namnet "Trälen"…
Visst var det en fin gest av Volvo att köpa en ö till sina anställda, men bland solstolarna skulle dom ändå påminnas om sin plats i samhällets och företagets hierarki…

Långt gångna planer finns nu på att riva bebyggelsen på ön, läget är allt för attraktiv för att få stå outnyttjat. Lyxiga bostäder för storstadens välbärgade familjer är 2000-talets melodi.

Vill gärna påpeka att jag gjorde mitt besök före det att TV4 invaderade ön med sin dokusåpa.
Många av de detaljer man kan se på nytagna foton från Trälen härstammar från TV-projektet, och tillhör inte platsens ursprungshistoria. Jag är glad att jag slapp fotografera detta.