Övergivet glasbruk

Fotograferat 2009.07.05


     


Ett nedlagt glasbruk i den småländska skogenDetta lilla glasbruk ligger mitt i den småländska skogen, långt bortom de större genomfartslederna. Platsen lär tydligen inneha en god tredjeplats när det gäller de mest förorenade platserna i Kalmar län, bland annat skall tydligen grundvattnet ha höga halter av arsenik. Eller för att citera den gula skylten som satt uppspikad på dörren: "Everything you destroy, you will pay". Okej att skylten var avsedd för att varna klumpiga turister som besökte hyttan under dess glansdagar, men ändå...

Glasbruket stängdes redan 1967, och mycket få detaljer inne i byggnaden skvallrar idag om vad som en gång tillverkats här. I skogskanten finns en deponi bestående av vitt glas, men den är inte alls så stor som dess kusiner runt om i dessa trakter.

Detta är en fint exempel på alla de märkliga saker man kan finna på övergivna platser. Glasbruket bjöd på både minigolfbanor, trädgårdskonst, banandekorerade dörrar och militära rökgranatlådor i tusental. Tyvär utan skarpt innehåll dock.

För övrigt gillade jag skarpt det grönmålade omklädningsrummet i källaren.

Det gjordes även ett par ytterligare stopp på några andra nedlagda glasbruk i området, och ett par bilder därifrån har jag bakat in i detta album för enkelhetens skull. Bild nr 4 visar en färgglad glasdeponi som vi tog en promenad över, och de tre sista bilderna visar en litet glasbruk som innehöll en alldeles underbart dammig och fin mercedes av äldre modell.

Hade även hoppats att finna några gamla gifttunnor här, men de lyste med sin frånvaro denna soliga dag.