Strumpfabriken i Knislinge

Fotograferat 2009.05.10


     


Byns gamla stolthet är nu lämnad åt sitt ödeTidigt under våren 2009 åkte jag för första gången förbi denna övergivna fabrik. Visserligen är strumpfabriken i Knislinge en väletablerad och väldokumenterad ruin. Men eftersom jag halvsov i baksätet och inte riktigt hade koll på vilket samhälle som höll på att passeras, så jublade jag högt då denna övergivna tegelbyggnad plötsligt swichade förbi på armlängds avstånd. Medpassagerarna hade dock inga planer på att stanna, så det fick bli till att återvända en annan gång istället.
Närmare bestämt ett par månader senare då en tur genom Småland och Blekinge på ett lämpligt sätt avslutades just här.

Fabriken har troligen varit övergiven sedan 80-talet, och sedan dess verkar den ha varit tillhåll för såväl bilverkstäder som märklig hobby-artad pubverksamhet. Säkerligen inte under några organiserade former.

I grund och botten är det en riktigt stilig byggnad, och stora delar har säkert varit väldigt vackra under strumpfabrikens glansdagar. Trappan innanför huvudentrén är ståtlig, och miljön runt det gamla kassaskåpet kändes väldigt mycket amerikanskt 40-tal med sitt skinndörrar och mörkt trä. Säkerligen röktes här cigarr och gjordes affärer av stora mått.

Nu växer murgrönan tät, och sällan har jag skådat så mycket sopor. Kubikmeter efter kubikmeter är fullkomligt täckta av sopor som folk så snyggt har kunnat dumpa i fabrikslokalerna under årens lopp.
Kan tänka mig att byns invånare gärna skulle se att denna plats jämnades med marken nu när det inte går att trycka in mer sopor, men den glada clownen som vakade över fabrikens gamla arkiv av räkenskaper sken som en sol och välkomnade oss varmt.