Den nedlagda gruvan

Fotograferat 2005.07.05 samt 2006.05.02
Gruvfackets kollektivavtalHade bestämt mig för att utforska några övergivna gruvor under sommaren 2005, och gjorde en snabb sökning på nätet för att hitta ett par lämpliga objekt. Förhoppningen var att kunna ta mig in några av byggnaderna, men ärligt talat hade jag inga höga förhoppningar när det gälde att hitta något välbevarat och orört.

Första stoppet gjordes vid denna gruva, och egentligen hade jag inte behövt åka någon annan stans eftersom detta visade sig vara ganska precis vad jag letade efter. Visserligen lyckades jag bara komma in i två av byggnaderna, men miljöerna där var helt otroliga. Det kändes som att de sista arbetarna bara ställt ner kaffekoppen, låst dörren, och aldrig återvänt.
Att dessutom på ett förhållandevis enkelt sätt komma in i en sådan orörd och oförstörd miljö trodde jag skulle vara helt omöjligt.
Var verkligen boken med "Gruvfackets kollektivavtal" det sista som hissmaskinisten läste innan gruvan stängde 1977, eller har den medvetet blivit placerad vid hans arbetsplats efteråt?

De byggnaderna som idag finns runt gruvan är byggda på 30-talet skulle jag tro, och även om flera av de höga tornen är i dåligt skick så är det en otroligt vacker plats även från utsidan.