Slakteriet i Alvesta

Fotograferat 2006.03.23, 2006.07.02, 2009.05.09


 
 


En vandring genom korridorerna i dödens väntrumDetta gigantiska slakteri i centrala Alvesta orsakade sommaren 1953 Sveriges genom tiderna största utbrott av salmonella. 9000 personer insjuknade, och 90 av dessa dog. Högsommarvärme, dåliga kylrum, och en strejk bland arbetarna visade sig vara en dålig kombination.

Jag har besökt slakteriet tre gånger, två gånger 2006 och senast våren 2009.
Första gången jag var på platsen möttes jag av snö och bitande kyla trots att det närmade sig april. När jag sedan återvände senare samma år valde jag sommarens varmaste dag. Det känns extra roligt att ha sett denna plats under så olika förutsättningar. Och denna fabrik innehåller några av de snyggaste rum jag någonsinn sett. Teak-panel med svarta spegelglas är minsann inget annat än stilren perfektion!

Vid mitt tredje besök hade graffitin tagit över lokalerna. Vissa målningar var riktigt välgjorda, men det kändes väldigt annorlunda att utforska byggnaderna denna gång. En skarp kontrast till de första besökens oförstörda elegans. Dessutom var ingången till djurstallet rejält igenmurat sedan en tid tillbaka.

Här följer en serie med bilder från det betonggrå dödsgolvet där blodet rann utmed kakelplattorna i takt med det svenska folkets hysteriska efterfrågan på döda djur.

Men trots att jag själv inte äter kött, varför ändå inte ta och avsluta med följande citat som en långhårig hårdrockare en gång för många år sedan högtidligt presenterade för mig:

"Om det nu är så fel att äta djur - varför är dom då gjorda av mat?"